Olej arganowy – dlaczego jest tak cenny?

Olej arganowy – dlaczego jest tak cenny?

Na rynku pojawia się coraz więcej kosmetyków zawierających olej arganowy. I bardzo dobrze – olej ten jest przecież od wieku znany nie tylko jako zdrowy dodatek do potraw, ale i doskonały kosmetyk. Co to za substancja i dlaczego warto wybierać kosmetyki, których jest składnikiem? Zobaczmy.

Olej arganowy – dlaczego jest tak cenny?
5 (100%) 14 votes

Olej arganowy – co to takiego?

Substancja ta jest pozyskiwana z drzewa arganowego. Jest to niezwykle ciekawa roślina. Dlaczego? To wiecznie zielone drzewo, które rośnie na półpustynnych obszarach Maroko, w środowisku ekologicznie czystym. Żyje nawet 450 lat i pierwsze owoce wydaje w wieku ok 40-60 lat. To one są dla nas najważniejsze – przecież z nich pozyskuje się olej. Z wyglądu przypominają oliwki, są jednak większe, mają gorzką skórę i słodkawy w zapachu miąższ. W środku jest twardy orzech, z którego tłoczy się olej arganowy. I tutaj kolejna ciekawostka: żeby uzyskać litr oleju, potrzebne jest ok 30 kg owoców (plon z ok. 7 drzew), a pozyskiwanie oleju jest niezwykle pracochłonne. Dlatego jest to substancja dosyć droga i uznawana za luksusową.

Kosmetyki z olejem arganowym

Kosmetyki z olejem arganowym są niezwykle poszukiwane na całym świecie. Sekret ich popularności tkwi we właściwościach ich głównego składnika. Okazuje się bowiem, że jest on bogaty w wiele, korzystnie działających na naszą cerę składników. Znajdziemy w nim:

  • Nienasycone Kwasy Tłuszczowe – których w tym oleju jest nawet 80%! Są to głównie cenione kwasy omega-6 oraz omega-9.
  • Witamina młodości – czyli witamina E, której w oleju arganowym jest więcej niż w oliwie z oliwek.
  • Antyoksydanty, które przeciwdziałają szkodliwemu wpływowi wolnych rodników, hamują procesy starzeniowe naszych komórek i tym samym sprawiają, że skóra jest młodsza, lepiej odżywiona i doskonale zabezpieczona przed niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi. Antyoksydantem w oleju arganowym jest nie tylko wspomniana wyżej witamina E, ale również związki fenolowe – kwas ferulowy i karotenoidy.
  • Fitosterole, dzięki którym olej arganowy wykazuje działanie przeciwzapalne i przyspieszające gojenie się podrażnień i ran. Obecny tutaj skwalen i wspomniane nienasycone kwasy tłuszczowe przyspieszają i wspomagają regenerację bariery hydrolipidowej naszego naskórka, jednocześnie dostarczając jej niezbędnych składników tłuszczowych (również ceramidów).
  • Olej arganowy jest zatem popularny dlatego, że działa wielofazowo na skórę – nie tylko przeciwdziała jej starzeniu, ale również nawilża i łagodzi wszelkie podrażnienia.

    Olej arganowy – dla kogo?

    Śmiało można powiedzieć, że dla wszystkich! Poleca się go szczególnie osobom, które borykają się z przesuszeniem skóry i różnego typu podrażnieniami. Jest to składnik, który doskonale reguluje pracę gruczołów łojowych i wzmacnia barierę lipidową skóry.

    Warto wiedzieć, że olej arganowy przewyższa wiele kosmetyków pod jeszcze jednym względem – szybko się wchłania, a zawarty w nim kwas oleinowy sprzyja transportowaniu w głąb skóry jego składników aktywnych.

    Doskonale wiemy, jak ważny jest to składnik, dlatego też wykorzystaliśmy go do produkcji naszego Peelingu do ciała olej arganowy & słonecznik. A o zaletach stosowania peelingu pisaliśmy już TUTAJ.

    Olej arganowy – dlaczego jest tak cenny?
    5 (100%) 14 votes

    Komentarze

    Dodaj komentarz

    Dodano: 18.08.2015
    Składniki, Uroda, Zdrowie
    Wróć na górę