„Czerwone diamenty” czy eko-ściema czyli o odżywczych właściwości jagód goji.

„Czerwone diamenty” czy eko-ściema czyli o odżywczych właściwości jagód goji.

Kolcowój chiński czyli Lycium chinense to roślina, która na terenie Azji i południowo-wschodniej Europy uprawiana jest już od ponad 2000 lat. Powodem tego są niepozorne z wyglądu, niewielkie pomarańczowo czerwone owoce – jagody goji. Ze względu na bardzo wysokie wartości odżywcze owoce te zostały ochrzczone „czerwonymi diamentami” i już od setek lat stosowane były w chińskiej medycynie.

„Czerwone diamenty” czy eko-ściema czyli o odżywczych właściwości jagód goji.
4.78 (95.5%) 40 votes

Dziś jagody goji mają zastosowanie nie tylko w medycynie naturalnej czy w kuchni, ale także w przemyśle kosmetycznym, czego przykładem może być nasze mleczko do demakijażu be organic.

Dlaczego jagody goji są takie zdrowe?

Co jednak sprawia, że jagody goji są tak cenionym owocem? Na pierwszy plan wysuwa się bardzo duże stężenie antyoksydantów zawartych w jagodach goji, a są to przede wszystkim polifenole, karotenoidy, flawonoidy oraz witaminy A, C i E. Jako ciekawostkę możemy podać, że jagody goji zawierają mniej więcej 500 razy więcej witaminy C niż pomarańcza i dużo więcej beta karotenu niż marchew.

Jak działają antyoksydanty?

Wiemy już, że jagody goji są niezwykle bogatym źródłem antyoksydantów, czym jednak są te związki i jak działają na nasz organizm? Podstawowym zadaniem antyoksydantów czyli przeciwutleniaczy jest neutralizowanie negatywnego wpływu wolnych rodników na nasze komórki. W dużym uproszczeniu przyjmowanie dużych ilości naturalnych antyoksydantów może nam pomóc uchronić się przed takimi chorobami jak chociażby artretyzm, Alzheimer czy różnego rodzaju nowotworami. Z kolei naturalne kosmetyki pielęgnacyjne oparte na składnikach bogatych w antyutleniacze pomagają chronić skórę między innymi przed promieniowanie UV czy dymem papierosowym.

Jagody goji właściwości

„Czerwone diamenty” czy eko-ściema czyli o odżywczych właściwości jagód goji.
4.78 (95.5%) 40 votes

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodano: 29.05.2015
Składniki
Wróć na górę